Agencija za nekretnine, Budva, Crna Gora
 
  Meni
holder

Crna Gora

Iskreno vas pozdravljamo radujući se što ste odlučili posjetiti našu zemlju. Crna Gora je država otvorenih granica, jednostavnih carinskih formalnosti, zemlja mira i poštovanja prema svojim gostima. Mi nastojimo da Crna Gora bude takva i onima koji u nju dođu i da iz nje ponesu najljepše uspomene.

Republika Crna Gora (površine 13.812 kvadratnih kilometara i sa 648.000 stanovnika) nalazi se na Balkanu. S jedne strane izlazi na jadransko – mediteranski geografski prostor, a s druge strane, preko Panonskog basena, povezuje se sa Srednjom Evropom i šire sa svjetskom privredom.

Crna Gora leži u jugozapadnom dijelu Balkanskog poluostrva i izlazi na Jadransko more pa je ona balkanska i jadransko-mediteranska zemlja. Spuštajući se do 41º51' N, Crna Gora se približava Sredozemnom moru više od svih južnoslovenskih država. Tako je od Bara do Otrantskih vrata rastojanje 180 km vazdušne linije. Željeznička pruga Beograd-Bar meridijanskim pravcem povezuje jadranski i panonski basen, odnosno južnu i srednju Evropu.

Crna Gora je mala država ali po prirodnim komparativnim prednostima, bogatstvu kulturno – istorijskih znamenitosti i drugom, predstavlja jednu od najljepših receptivnih turističkih destinacija i zemlja je veoma otvorena za strane investitore..

Na Crnogorskom primorju (dužina obale 293 km), nalaze se brojne pjeskovite i šljunkovite plaže (ukupno ih je 117, duzine 73 km). Dužina pješčanih plaža je 33 km. Kapacitet plaža je 230.000 kupača. Činjenica da je temperatura vazduha tokom 6 mjeseci godišnje veća od 180 C, uz odgovarajuću temperaturu vode i povišenu insolaciju, čini da Crnogorsko primorje spada u grupu najtoplijih i najsunčanijih turističkih regija Evrope.

Mada se svrstava u grupu mediteranskih zemalja, Crna Gora predstavlja i tipično planinsko područje u kome prostori iznad 1.000 metara nadmorske visine zauzimaju cak 60,5% teritorije. Crnogorski planinski vijenac sto se prostire od Maglića, Volujka i Bioča na zapadu, pa do Prokletija na istoku, ispresijecan veličanstvenim kanjonima Pive, Komarnice, Sušice, Tare i Morače, okićen sa preko 35 živopisnih jezera predstavlja jednu od najatraktivnijih i ekološki najočuvanijih planinskih regija Evrope. Turistički najznačajniju vrijednost planinskog prostora, predstavlja kapacitet denivelacije planina sa iznosom od preko 91.000 m2, gdje je primjenom kriterija od minimum 60 m2 staze po skijašu utvrđen turistički kapacitet planina od preko 200.000 smještajnih jedinica (izgrađeno je oko 2.800 ležaja).

Stari grad Kotor i kanjon Tare su izuzetne vrijednosti i pod zaštitom UNESCO-a. Postoje četiri nacionalna parka, koji su najatraktivniji

i ekološki najočuvaniji prirodni rezervati ("Durmitor", "Biogradska gora", "Skadarsko jezero" i "Lovćen"), a u pripremi je proglašenje još dva:"Orjen" i "Prokletije".

Crna Gora je morska pjena, ali i sniježna prašina. U novembru ili maju mjesecu, turista može da se kupa u čistom moru, a nakon dva sata vožnje automobilom, u istom danu, i da se skija na planinama Bjelasici ili Durmitoru.

Kontakt
Property & Travel
Mediteranska ulica br. 45
85310 Budva, Crna Gora
Visit us on